ZAJRZYJ DO DOMU AUDREY HEPBURN PRZEZ DZIURKĘ OD KLUCZA! premiera 3 marca – www.eopinier.pl = To co Was bawi !

ZAJRZYJ DO DOMU AUDREY HEPBURN PRZEZ DZIURKĘ OD KLUCZA! premiera 3 marca

Luca Dotti o Audrey jako mamie, przyjaciółce, kucharce, córce, synowej, żonie, normalnej osobie.

bryla-audrey3-FLAT_30f47f7bca_jpg

Luca Dotti  Audrey w domu
przeł. Dorota Dziewońska
premiera 3 marca

Nawet w najbardziej wykwintnych restauracjach zamawiała „spaghetti al pomodoro”.
W podróże zabierała ze sobą walizki makaronu. Pod ręką zawsze musiała mieć czekoladę, od której była uzależniona i która poprawiała jej nastrój. Jadała to co zbierała w ogrodzie, który stworzyła w La Paisible, swojej niewielkiej posiadłości w szwajcarskiej wiosce Tolochenaz. To było jej wymarzone miejsce na ziemi – zawsze chciała mieć dom
z ogrodem. Tam spędzała z rodziną ostatnie chwile swojego życia…

La Paisible 1971

Audrey w ogrodzie w La Paisible, fot. Henry Clarke; © Condé Nast Archive/Corbis. Published by Harper Design, an imprint of HarperCollins Publishers/Wydawnictwo Literackie; © 2015 by Luca Dotti

Audrey w domu to rodzaj intymnego albumu, barwnego patchworku pokazującego świat aktorki i tych, których kochała najbardziej – jej dzieci, przyjaciół, zwierzęta. To wyrafinowana i piękna opowieść, która rozwija się od śniadania do lunchu, od lunchu do kolacji, od kolacji do przyjęcia w ogrodzie.

Luca_Dotti_ap_mm_1a0864f51c_jpg
Luca Dotti
– syn Audrey Hupbern z drugiego małżeństwa z włoskim psychiatrą, prof. Adreą Dottim.
Z wykształcenia grafik, projektant, obecnie prowadzi pomagającą dzieciom na całym świecie Fundację
im. Audrey Hepburn, stworzoną przez rodzinę aktorki już po jej śmierci,
w 1994 roku.
Mieszka w Rzymie
z żoną i trojgiem dzieci.

fot. Jasmine Bertusi

DSC4633_2460ea59f7_jpg

Spaghetti al pomodoro
NA C Z T E RY O S OB Y

1,5 kg dojrzałych pomidorów
pokrojonych w grubą kostkę
1 cebula, obrana, cała
1 cała łodyga selera
1 cała marchewka
6 posiekanych liści bazylii
oraz całe listki do dekoracji
oliwa z oliwek extra virgin
szczypta cukru
sól
świeżo zmielony pieprz
500 g spaghetti
ser parmigiano reggiano

Zacznij od pomidorów: włóż je do dużego rondla z cebulą, selerem i marchewką i trzymaj na mocnym ogniu pod przykryciem przez dziesięć minut, aż warzywa zmiękną.
Zdejmij pokrywkę i gotuj przez kolejne 10–15 minut, mieszając drewnianą łyżką.
Zmniejsz ogień do średniego, dodaj liście bazylii i odrobinę oliwy. Sos pomidorowy jest gotowy, kiedy – jak mówią neapolitańczycy – pipiotta, czyli gdy nie powstają już bąbelki wody, tylko kratery sosu. Zdejmij z ognia, wyjmij największe kawałki warzyw i pozostaw sos do przestygnięcia.
Konieczny będzie młynek ze stali nierdzewnej – taki do ręcznego przecierania – aby zmienić sos pomidorowy z kawałkami warzyw
w puree o odpowiedniej konsystencji. Wyeliminuje on też gorzkie
skorki i pestki pomidorów.
Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i szczyptę cukru, co zniweluje goryczkę. Dopraw solą i pieprzem.
By ugotować spaghetti al dente, nalej zimnej wody do dużego garnka i postaw na mocnym ogniu. Gdy woda się zagotuje, dodaj garść grubej soli i wrzuć makaron, nie łamiąc go.
Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia (może nawet minutę wcześniej niż sugeruje to czas gotowania podany na opakowaniu). Odcedź przez durszlak i połącz makaron z sosem, a następnie posyp serem parmigiano reggiano. Dobrze wymieszaj i udekoruj kilkoma listkami bazylii.

Przepis pochodzi z biografii Audrey Hepburn pt. Audrey w domu napisanej przez syna aktorki Lukę Dottiego, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Literackiego
3 marca 2016 roku.
fot. vivelacuisine.pl

KOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *