Facet i Kuchnia… bez glutenu 24 września – www.eopinier.pl = To co Was bawi !

Facet i Kuchnia… bez glutenu 24 września

Kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia!

projekt_6_mailingSzymon Kubicki
Facet i kuchnia.
Smacznie, kreatywnie i bez glutenu
premiera: 24 września

Jeśli jeszcze nie znacie FiKa i jego strony www.facetikuchnia.com.pl, czas najwyższy nadrobić zaległości! Długie ciemne włosy, gęsta broda i iście rockowy wygląd zdecydowanie wyróżniają go na tle gotujących, piekących i blogujących pań domu. To, że jest facetem, w żaden sposób nie przeszkadza mu z zaangażowaniem i pietyzmem podchodzić do tego, co kładzie na talerzu. A są to potrawy niebanalne, tym bardziej że FiK, czyli Szymon Kubicki, przeszło rok temu wykluczył ze swej diety gluten. Gotowanie bez glutenu otworzyło przed nim nowe niedostrzegane wcześniej możliwości, pobudziło kulinarną kreatywność, a co najważniejsze — pozwoliło poznać smaki i produkty, na które dotąd nie zwracał szczególnej uwagi.

Książka zawiera 130 przepisów, w dużej mierze nigdzie wcześniej niepublikowanych — w sumie 20 rozdziałów, odpowiadających produktom albo grupom produktów, po które Szymon sięga najczęściej i które uważa za warte włączenia do codziennego menu. To kuchnia pełna wyjątkowych smaków i aromatów, hołdująca idei slow food, która zainspiruje nie tylko osoby na diecie bezglutenowej, ale też wegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy chcą czerpać przyjemność z jedzenia.

Poznajcie FiKa i jego kuchnię bez glutenu,
odkryjcie w sobie pasję gotowania!

IMG_8609C_mailing (ur. 1977) — wrocławianin; z wykształcenia prawnik, z zawodu redaktor muzyczny, z zamiłowania kucharz. Od trzech lat dzieli się swoimi przepisami z internautami, prowadząc serwis www.facetikuchnia.com.pl, w którym od kilkunastu miesięcy publikuje przepisy wyłącznie na potrawy bez glutenu. Facet i Kuchnia to szereg inspiracji na oryginalne, lekkie i zdrowe posiłki oraz kreatywne wykorzystanie w ich przygotowywaniu najróżniejszych sezonowych darów natury.

Trufle_czekoladowe_z_malinami_fot__Malgorzata_Napiorkowska-Kubicka_Facet_i_Kuchnia_mailing

Trufle czekoladowe z malinami

To przepyszne trufle czekoladowe z owocową niespodzianką. Słodko-kwaskowate maliny znakomicie współgrają z czekoladową otoczką, nadając całości naprawdę niepowtarzalnego smaku. Postaraj się użyć składników jak najlepszej jakości. Przepis nie wymaga żadnej obróbki cieplnej, cały proces odbywa się na zimno. Nie trzeba niczego rozpuszczać, gotować ani studzić. Jeśli użyjesz czekolady bez laktozy, przepis będzie nie tylko bezglutenowy, ale również bezlaktozowy.

10 trufli

MASA CZEKOLADOWA:
50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
50 g mąki z dowolnych orzechów
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1 kopiasta łyżeczka kardamonu
4 łyżeczki
nierafinowanego oleju
kokosowego
2 łyżki miodu
3 łyżki kakao
10 malin (do masy
czekoladowej)

OWOCOWY ŚRODEK:
10 malin (jako nadzienie)

POSYPKA:
3-4 łyżki kakao
3-4 łyżki
sproszkowanego ziarna
kakao (nibsy)

1. Maliny wstaw do lodówki na minimum 5 godzin (lub na 30 minut do zamrażarki), by nieco „stężały” i stały się
twardsze. Dzięki temu łatwiej będzie „otulić” je czekoladą, nie naruszając ich kształtu.
2. Czekoladę zetrzyj na proszek na tarce o drobnych oczkach.
3. Przygotuj masę czekoladową: w mikserze albo ręcznie dokładnie wymieszaj utartą czekoladę, mąkę orzechową, cynamon, kardamon, masło kokosowe, kakao i miód.
4. Do masy dodaj 10 malin, rozgnieć je w palcach i dokładnie połącz z masą czekoladową. Jeśli maliny będą większe albo bardziej soczyste niż przeciętnie może się okazać, że wystarczy dodać ich mniej niż 10, by nadać masie odpowiednią konsystencję. Najlepiej dodawać maliny stopniowo i w zależności od stanu nawilżenia oraz kleistości masy, dodawać kolejne. Masa czekoladowa powinna być na tyle plastyczna, by można było oblepić nią malinę i uformować w dłoniach kulkę. Nie może być jednak zbyt wilgotna. Jeśli przesadzisz z ilością owoców, dodaj więcej kakao lub mąki z orzechów, które „podsuszą” masę.
5. Pojedynczo oblepiaj maliny czekoladą i formuj w dłoniach kulki. Gotowe kulki odkładaj na duży talerz.
6. Przygotuj posypki. Do małych miseczek wsyp, odpowiednio, kilka łyżek kakao i kruszonego ziarna kakaowca.
7. Każdą kulkę obtocz w posypce. Pojedynczo wkładaj każdą truflę do miseczki i delikatnie przechylaj ją w różnych kierunkach do momentu, aż trufla w pełni pokryje się posypką. Gotowe trufle odłóż na talerz, tak żeby nie stykały się ze sobą.
8. Talerz z gotowymi truflami wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Trufle – z uwagi na owocowy środek – możesz przechowywać w lodówce do 2 dni, zaręczam jednak, że zjesz je wcześniej.

KOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *